Veel gestelde vragen


Hieronder treft u een aantal artikelen aan met antwoorden op vragen waarmee veel ouders en verzorgers worstelen.

In de meeste gevallen hebben we handige links opgenomen voor meer informatie. Daarnaast hebben we een aantal digitale folders voor u, waarin de informatie wat uitgebreider wordt vermeld. U kunt deze folders ook bestellen via het secretariaat van het Gouds Vakantie Kinderfeest.

Voorbereiding

Dit artikel wordt op het moment aangepast

Wij vinden het belangrijk dat alle informatie die op onze website staat up-to-date is. Vandaar dat wij regelmatig artikelen aanpassen of verwijderen. Onze excuses voor het ongemak.

Mocht u heel erg om een antwoord verlegen zitten, dan kunt u natuurlijk altijd persoonlijk contact met ons opnemen. Kijk voor de contactgegevens onder het kopje "Over het GVK" in het menu. Webteam Gouds Vakantie Kinderfeest
Alle ouders ontvangen in de eerste week van juli een informatiebrief met een aantal algemene aanwijzingen, waaronder een lijst van spullen die de kinderen bij zich zouden moeten hebben wanneer zij op kamp gaan. Voor diegenen die zich al eerder willen voorbereiden, hebben we hieronder een boodschappenlijstje gemaakt.

Wat uw zoon of dochter aan kleding mee moet nemen, hangt een beetje af van het weer. Maar in ons natte kikkerlandje moeten we altijd rekening houden met een regenbuitje. En als het mooi weer is gaan we misschien wel iets leuks doen op het water. Reden genoeg dus om voldoende kleding mee te geven. Het kan 's-avonds best koud zijn, dus een lekkere warme trui of sweater is geen overbodige luxe. We geven de voorkeur aan katoen in plaats van bijvoorbeeld nylon, omdat de kinderen als ze het koud hebben onder begeleiding een kampvuur mogen maken. En u begrijpt dat kleding die gemaakt is van kunststof dan niet zo'n veilige oplossing is.

 • Kussensloop
 • Schoenen of laarzen
 • Slaapzak
 • Sportschoenen of gympen
 • Pyjama
 • Handdoek en washand
 • Knuffel
 • Toiletartikelen
 • Slippers
 • Badhanddoek
 • Ondergoed
 • Zwemkleding
 • Sokken
 • Zonnebrandcrème
 • Broeken
 • Portemonnee
 • T-shirts
 • Zakgeld
 • Warme trui
 • Rugzakje
 • Regenpak
 • Zaklamp
 • Reservekleding
 • Medicijnen
Als uw kind medicijnen gebruikt, is het verstandig een extra hoeveelheid als reserve mee te geven, voor het geval de medicijnen nat worden als gevolg van een watergevecht. Zeker medicijnen zoals Ventolin (voor de behandeling van Astma) zijn erge gevoelig voor vocht en blootstelling aan zonlicht.

Ook willen we nog even uw aandacht vragen voor verbranding door de zon. Geef uw kind dan ook altijd voldoende zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor mee. De leiding kan uw kind helpen met het gebruik ervan. Ook is de verleiding vaak groot om het kind nog vlak voor kamp even langs de kapper te sturen. Het is beter om dit te doen nà het kamp. De hoofdhuid wordt meestal door het haar beschermd tegen verbranding, maar is erg kwetsbaar wanneer het kind lekker kort geknipt is vlak voor een langdurige blootstelling aan de zon.
Naast alle zaken die wel handig zijn tijdens een kampweek zijn er natuurlijk ook een aantal zaken waarvan wij vinden dat die niet op kamp thuishoren.

Wanneer uw zoon of dochter toch één of meer van deze artikelen bij zich heeft, worden deze terstond in beslag genomen. Goederen die in strijd zijn met de wet worden overgedragen aan de politie. De overige zaken worden bij terugkomst aan de ouder(s) overhandigd. Reden genoeg dus om deze lijst met uw kinderen te bespreken.

 • Dure merkkleding
 • Mobiele Telefoons
 • Videospelletjes
 • Alcoholische dranken
 • Fototoestellen
 • Energiedrankjes
 • Kwetsbare sieraden
 • Sigaretten
 • Nieuwe gympen
 • (Soft) drugs
 • Bankpassen
 • Zakmessen
 • Aanstekers en lucifers
 • Wapens
 • Glaswerk
Het Gouds Vakantie Kinderfeest is niet aansprakelijk voor schade aan, of het verliezen van bagage, kleding, fototoestellen, telefoons e.d.
De kinderen gaan op vakantie. En wat is er nou leuker om op vakantie een souveniertje of wat lekkers te kopen. Daarvoor krijgen de meeste kinderen wat zakgeld mee van hun ouders. We willen echter wel vragen om niet meer dan € 10,00 mee te geven.

De kinderen kunnen tijdens de kampweek wat snoepjes kopen in de kampwinkel, de zogenaamde 'toko'. Dit hoogtepunt voor de kinderen, wordt gehouden vlak na de lunch. Hierbij mag elke dag een groep de toko draaien en snoepjes verkopen aan de andere kinderen. De maximum besteding per kind per dag ligt rond de € 1,50.

Vaak brengen we samen met de kinderen een bezoekje aan een stad, dorp of speeltuin. Hier mogen de kinderen natuurlijk ook wat leuks of lekkers kopen.

Wij vragen de ouders om het zakgeld van de kinderen in een portemonneetje te doen, voorzien van hun naam. De portemonnees van de kinderen worden door de groepsleider bewaard en teruggegeven tijdens de toko en bij uitstapjes, zodat het geld niet kwijtraakt tussen de sokken en onderbroeken, of vergeten wordt.

Bij het vertrek uit Gouda inventariseert de groepsleider van elk kind hoeveel zakgeld het bij zich heeft, zodat we een klein oogje in het zeil kunnen houden. De kinderen mogen tijdens de kampweek geen bankpassen en dergelijke bij zich dragen en ook geen grote aankopen (van meer dan € 10,00) doen.

Zorg en welzijn

Teken
Teken zien er uit als bruin-zwarte spinnetjes en zijn tussen de 1 en 3 mm groot. Van maart tot november huizen zij in bossen, duinen, struiken en hoog gras, wachtend op passerende mensen of dieren. Teken zijn parasieten: zij bijten zich vast in de huid van mens en dier om zich vol te zuigen met bloed. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en laten ze los.

Soms zijn teken besmet met een bacterie (Borrelia burgdorferi) die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam van mens en dier terechtkomen. De meeste mensen en dieren die besmet zijn, worden niet ziek maar in sommige gevallen veroorzaakt de bacterie de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Drie dagen tot drie weken na de tekenbeet, kunnen de eerste klachten ontstaan. Rond de plaats van de beet kan een rode, ringvormige huiduitslag ontstaan, die zich geleidelijk uitbreidt. Deze huiduitslag is een reden om naar de huisarts te gaan. Men kan zich ook grieperig voelen met verschijnselen als hoofdpijn, koorts en vermoeidheid. In een later stadium, enkele weken of maanden na de tekenbeet, kan men onder andere last krijgen van uitstralende pijn in arm of been en neiging tot flauwvallen.

Behandeling
De ziekte van Lyme wordt met een kuur van antibiotica behandeld. Hoe eerder u erbij bent, hoe gemakkelijker en sneller de behandeling en hoe beter het resultaat.

Geef de teek geen kans
De beste manier om besmetting te voorkomen, is het vermijden van contact met struikgewas en hoog gras. Dit kunt u vermijden door op de paden te blijven en bedekkende kleding te dragen. Draag bijvoorbeeld dichte schoenen, een lange broek en stop de broekspijpen in uw sokken. Kinderen lopen, in verband met hun geringe lengte en manier van spelen in de natuur, meer kans op een tekenbeet. Een shirt met lange mouwen en een pet op bieden dan bescherming.

Deze voorzorgsmaatregelen zullen niet in alle situaties haalbaar zijn, maar verkleinen wel de kans op een tekenbeet. Komen er in een gebied veel teken voor dan kan u zich ook beschermen door de huid in te smeren met een insectenwerend middel met ongeveer 30% DEET. Volwassenen kunnen middelen met maximaal 50% DEET gebruiken, jonge kinderen met maximaal 20%. Lees de aanwijzingen op de verpakking.

Download hier de informatiefolder van de GGD.
In principe nemen wij alle kinderen mee op kamp. Ook diegenen die last hebben van een voedselallergie. Natuurlijk geldt dit tot op zekere hoogte, maar in de meeste gevallen valt er wel een mouw aan te passen.

Bijzonder dieet
Voedselovergevoeligheid is eigenlijk de juiste benaming en is een verzamelnaam voor alle overgevoelige reacties op voeding, zoals onder andere voedselallergieën en voedselintoleranties. De meest bekende allergieën zijn die voor bijvoorbeeld noten, fruit en sesamzaad. Allergische reacties hierop zijn vaak te voorkomen door eenvoudige aanpassingen in het dieet van het kind. Wanneer de aard van de overgevoeligheid ruim van tevoren middels het inschrijfformulier kenbaar wordt gemaakt, zal de keukenstaf hiermee rekening houden bij het opstellen van de menu's.

In sommige situaties zal er echter voor gekozen worden om het dieet van het betreffende kind los te koppelen van de groep waarin het wordt ingedeeld en aan te passen aan het kind individueel. Zeker bij jonge kinderen kan dit een goede waarborg bieden voor de controleerbaarheid van de aangeboden voeding.

Anafylaxie
In een zeer klein aantal van de gevallen kan een zeer ernstige reactie optreden na het eten van een product waarvoor een overgevoeligheid bestaat. Dit heet anafylaxie, die gepaard kan gaan met benauwdheid, braakneigingen, een opgezette tong, en kan in het ernstigste geval kan leiden tot een shocktoestand. Gelukkig komen dit soort reacties zelden voor.

In de gevallen waarin een kans bestaat op anafylaxie, wordt door de arts vaak een zogenaamde auto-injector voorgeschreven (bijvoorbeeld EpiPen). Dit is een pen waarin zich een zeer kleine injectienaald bevindt, waarmee snel en eenvoudig een dosis adrenaline kan worden toegediend, waarmee eerste hulp kan worden geboden. Deze pen zal dan ook vaak door het kind zelf of bij jongere kinderen door de leiding meegedragen worden, zodat deze altijd in de buurt is.

Toezicht en hulpverlening
Binnen het leidingteam is steeds een behoorlijk aantal personen met een EHBO opleiding actief, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat zowel ouders als kinderen onbezorgd van hun week vakantie kunnen genieten. Ook de keukenstaf beschikt over minimaal één medewerker met een EHBO-diploma. Leiding en keukenstaf weten dus hoe te handelen, wanneer er toch iets fout mocht gaan.

Contact
Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat het voor ouders heel spannend is wanneer hun kind (voor het eerst) zelfstandig op vakantie gaat. Zeker wanneer uw kind medische indicaties heeft. Het lijkt ons dan ook een goed idee als u even met ons bijpraat, zodat wij goed voor uw kind kunnen zorgen. Voor vragen omtrent een aangepast dieet kunt u zich richten tot het hoofd van de keukenstaf. Voor alle overige vragen kunt u bij de hoofdleider terecht.

U kunt hier een folder downloaden, met meer informatie over voedselallergie.
Er zijn van die kleine ongemakjes, waar kinderen liever niet over praten. Over bedplassen wordt vaak heel raar gedaan en andere kinderen maken er vaak grapjes over. Vandaar dat wij het onderwerp heel serieus nemen en ervoor zorgen dat kinderen zich tijdens hun vakantie niet met dat soort zaken hoeven bezig te houden, maar gewoon lekker kunnen spelen met de andere kinderen, zonder bang te hoeven zijn om ermee gepest te worden.

Wanneer een kind luiers meebrengt, worden deze in het leidinghok gelegd. Iedere avond, tijdens het douchen en omkleden, is er tijd voor de EHBO. Er zijn diverse kinderen die dan medicijnen innemen. In de praktijk is het zo dat een bedplasser, in het leidinghok of bij de douches zijn of haar luier aan kan doen. De pyjama gaat er overheen en het kind kan rustig naar de slaapzaal gaan.

’s Morgens gebeurt dit ook weer op dezelfde manier. De luier mag in het leidinghok omgewisseld worden voor ondergoed. Het leidinghok is alleen toegankelijk voor de leiding. Kinderen komen er in principe niet. Onze ervaring is dat het bedplassen op deze manier volkomen anoniem blijft.

Wanneer ouders dit aangeven laten we een kind op een vaste tijd plassen. De leiding slaapt in de buurt van de kinderen en dit is dus geen probleem. Meestal wordt er een vaste persoon (meestal de eigen groepsleider) aangewezen om deze taak op zich te nemen. Dat is voor het kind wel zo prettig. Het weet dan ook bij wie het terecht kan. Mocht er toch een ongelukje gebeuren, dan wordt het bed zo discreet mogelijk verschoond. Gebeurt het ’s nachts dan mag het kind iemand van de leiding wakker maken. Komt het kind er ’s morgens achter, dan wordt het beddengoed vervangen op het moment dat de kinderen op de begane grond aan het ontbijten zijn.

Onze ervaring is dat er ook kinderen zijn die overdag niet helemaal droog kunnen blijven. De leiding houdt dit goed in de gaten en gaat hier op een discrete manier mee om. Mocht het zo zijn dat een kind te weinig schone kleren heeft, dan gaat de kleding in de wasmachine en krijgt het kind schone spullen. Het liefst hebben we natuurlijk een extra pyjama en wat extra ondergoed, zodat we niet midden in de nacht hoeven te wassen.

Andere kinderen worden niet op de hoogte gebracht van het bedplassen. We proberen hier, samen met het kind en de ouders, op een goede en discrete manier mee om te gaan. Mocht uw kind bedplassen, geef dit dan aan op het inschrijfformulier of neem vooraf contact op met de hoofdleiding.

Gedragsregels

Om de vakantie voor iedereen leuk te houden, hanteren we een aantal spelregels. De meeste regels zullen door hun vanzelfsprekendheid niet eens als een regel ervaren worden. En zo hoort het ook!

De regels zijn er immers niet om er mensen mee te pesten, maar om ervoor te zorgen dat er geen misverstanden kunnen ontstaan en dat er niet met meerdere maten wordt gemeten. De regels gelden voor iedereen en zijn volkomen duidelijk. In situaties waarin de regels niet voorzien, beslist de hoofdleider. In het uiterste geval is de hoofdleider bevoegd om een kind naar huis te sturen. Gelukkig komt dit eigenlijk nooit voor. We zijn immers niet op een schoolkamp dat bol staat van de regeltjes en procedures, maar op vakantie! En dat vergt volgens ons een milde aanpak waarin de veiligheid en het welzijn voorop staan.

De volledige kampregels zijn als volgt:
 • Vertel aan de leiding dat er gepest wordt in de groep. Jij weet soms beter wat er in de groep gebeurt dan de leiding.
 • Doe niet mee als er gepest wordt. Pesten is niet stoer en zonde van je tijd.
 • Probeer een vriend te zijn voor kinderen die gepest worden.
 • Zoek kinderen op die net als jij durven zeggen dat ze moeten stoppen met pesten. Zeg het dan wel op een aardige manier en niet lelijk of agressief. Zo weet het gepeste kind dat je voor hem opkomt en hij niet alleen staat.
 • Iedereen gaat respectvol met elkaar om en helpt elkaar waar dat kan.
 • Een plagerijtje moet kunnen, maar pesten wordt niet getolereerd.
 • We letten een beetje op ons taalgebruik. Niet iedereen vindt het leuk dat jij zoveel ziekten kent.
 • Iedereen houdt zich aan de tijden zoals aangegeven door de hoofdleiding.
 • Iedereen blijft bij zijn groep en doet mee aan de activiteiten.
 • Het in bezit hebben of gebruiken van drugs of alcohol door deelnemers is niet toegestaan en resulteert in een enkele reis naar Gouda.
 • Er mag in de accommodatie of in de bossen niet gerookt worden. Wanneer deelnemers van de ouders mogen roken, gebeurt dit in overleg met de leiding. Deelnemers dragen zelf geen tabaksartikelen of aanstekers bij zich.
 • We gaan altijd zorgvuldig om met de spullen van een ander en stelen niet.
 • Mobiele telefoons worden alleen door, of met toestemming van, de leiding gebruikt. Telefoons van deelnemers worden door de leiding bewaard.
 • Als er iets defect gaat, of je maakt iets kapot, meld dit dan direct bij de kampleiding. Die kunnen voor een oplossing zorgen.
 • Nooduitgangen en noodapparatuur zoals brandslangen en dergelijke, worden alleen gebruikt in geval van nood.
 • Andere gebouwen dan de accommodatie zijn niet toegankelijk zonder toestemming van de kampleiding. Het is verboden zonder toestemming van de kampleiding de accommodatie en het daarbij behorende terrein te verlaten.
 • Op last van de beheerder is van 22.00 uur tot 07.00 uur rust geboden.
 • Iedereen slaapt in zijn of haar eigen bed, in het aangewezen slaapvertrek.
 • Toiletten, douches en wastafels dienen hygiënisch gebruikt te worden.
 • Het maakt niet uit waar we zijn, afval hoort in de afvalbak.
 • Iedereen heeft een aantal keer corvee, kijk op het corveerooster en let op aanwijzingen van de kampleiding.
In gevallen waarin de kampregels niet voorzien, beslist de hoofdleider.
Onder seksuele intimidatie verstaan we elke vorm van seksueel gedrag of seksuele toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin, opzettelijk of onopzettelijk, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Seksuele intimidatie kan voorkomen tussen kinderen onderling, tussen leiding onderling en tussen leiding en kinderen.

Binnen het Gouds Vakantie kinderfeest heerst een zeer open cultuur, waarin we over alles kunnen praten. Toch blijven (ongewenste) seksuele intimiteiten een lastig onderwerp, mede doordat het begrip op nogal verschillende manieren wordt uitgelegd. Ook is het vaak lastig om vast te stellen wat een ander als prettig, onprettig of bedreigend ervaart. Daarom organiseert het Gouds Vakantie Kinderfeest regelmatig workshops rondom intimiteiten. In deze workshops wordt de leiding een aantal handvatten verstrekt, waarmee zij gemakkelijker hun positie kunnen bepalen en in een open sfeer hun eigen gedrag onder de loep kunnen nemen. In het verlengde hiervan zijn een aantal aanwijzingen, procedures en gedragsregels opgesteld, als houvast voor ouders, leiding en bestuur bij het benaderen van het onderwerp seksuele intimidatie.

Gedragsregels over seksuele intimidatie:
 • De leider (ster) moet zorgen voor een omgeving en sfeer waarbinnen het kind zich veilig voelt (te bewegen).
 • De leider (ster) onthoudt zich ervan het kind te bejegenen op een wijze die het kind in zijn waardigheid aantast, en verder in het privé-leven van het kind door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
 • De leider (ster) onthoudt zich van elke vorm van seksueel (machts)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de kinderen.
 • Seksueel handelingen en seksuele relaties tussen de leider (ster) en de jeugdige kinderen zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
 • De leider(ster) mag het kind niet op zodanige wijze aanraken dat het kind en/of de leider (ster) deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
 • De leider(ster) onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.
 • De leider(ster) zal tijdens de kampweek, spel en reizen gereserveerd en met respect omgaan met het kind en de ruimten waarin het kind zich bevindt, zoals de kleed of douches en slaapvertrekken.
 • De leider(ster) heeft de plicht het kind te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) kinderen behartigt, is de leider(ster) verplicht met deze personen of instanties samen te werken opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
 • De leider(ster) zal het kind geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegen- prestaties te vragen. Ook de leider (ster) aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de kinderen die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
 • De leider(ster) zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de kinderen zijn betrokken. Indien hij of zij gedrag signaleert dat niet in over- eenstemming is met deze regels, zal hij of zij de betreffende persoon daarop aanspreken.
In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het steeds binnen de verantwoordelijkheid van de leider (ster) om in overleg met de hoofdleiding in de geest hiervan te handelen.
Hoofdpijn, slaapproblemen, buikpijn, bedplassen, depressie of zelfs dood willen. Kinderen die gepest worden, hebben er veel vaker last van dan kinderen die niet worden gepest. En pesten komt onder kinderen veel voor: meer dan 16 procent van de kinderen tussen negen en elf jaar wordt regelmatig gepest. Bijna zes procent van de kinderen pest zelf.

Pesten is niet een probleem dat zich gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt zich vaak in het verborgene af en dat alleen al maakt het moeilijk om er greep op te krijgen. Binnen het Gouds Vakantie Kinderfeest heerst een open cultuur waarin we over alles kunnen praten. Een lastig onderwerp als pesten wordt tijdens de evaluatie die elke avond plaatsvindt niet uit de weg gegaan. Wanneer een leiding constateert dat er wordt gepest, zal deze direct ingrijpen. Wanneer het pesten uit een andere groep komt, wordt ook deze leiding in de interventie betrokken. Met elkaar maken we dan afspraken over hoe we met elkaar omgaan en wat wel kan en wat niet.

Enkele voorbeelden van anti-pestregels zijn:
 • Ik ga respectvol met volwassenen én kinderen om.
 • Ik spreek de ander aan met zijn/haar echte naam.
 • Ik praat positief over anderen; aan roddelen doe ik niet mee.
 • Ik ga zorgvuldig om met de spullen van anderen.
 • Ik praat een ruzie altijd samen uit.
 • Ik ben belangrijk voor de groep en werk mee aan een goede sfeer.
 • Ik ben net zo belangrijk als de ander.
 • Ik houd op wanneer de ander dat vraagt.
Binnen het Gouds Vakantie Kinderfeest komt pesten gelukkig weinig voor, maar we zijn er wel alert op. Want pesten mag geen plaats hebben in het leven van een kind! Daarom hebben we hieronder nog een paar nuttige tips op een rijtje gezet voor kinderen (en hun ouders) die met pesten te maken hebben.

Tips voor als je wordt gepest:
 • Praten lucht op. Kies een leider of leidster die je vertrouwt en waar je je prettig bij voelt. Je mag ook altijd naar de hoofdleider toe stappen om erover te praten. De hoofdleider kan best een geheimpje bewaren, maar hij of zij kan ook vaak helpen.
 • Praat ook altijd met je ouders, ook zij kunnen je helpen. Erover praten is géén klikken!
 • Onthoud dat het niet jouw schuld is. Misschien ga je dat denken. Maar niemand heeft het recht om je te pesten.
 • Vertel pesters dat je het niet leuk vindt. Ze moeten weten dat ze je pijn doen en dat ze op moeten houden.
Tips voor pestkoppen:
 • Pesten is niet geinig. Misschien begon het als een geintje en vonden anderen je leuk. Maar kijk eens of de kinderen waarmee je geintjes uithaalt het eigenlijk wel leuk vinden. Kijk hoe ze reageren: boos of verdrietig? Bedenk voortaan grapjes waar zij ook om kunnen lachen.
 • Stoppen is pas stoer. Stoppen met pesten kan moeilijk zijn. Iedereen verwacht van je dat je pest. En misschien denk je dat ze je daarom stoer vinden. Maar niemand houdt je tegen om te stoppen met pesten.
 • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dat is een eerste stap om het te veranderen. Want pesten is ingewikkeld en jij bent meestal niet alleen schuldig.
 • Denk na over waarom je pest. Zoek andere dingen om datzelfde te bereiken. Ga op judo ofzo.
Het Gouds Vakantie Kinderfeest richt zich op kinderen in de leeftijd van zes tot en met dertien jaar. Gelukkig vinden kinderen van de basisschoolleeftijd alcohol meestal nog vies en helemaal niet stoer. Natuurlijk zijn er altijd wel uitzonderingen van kinderen (en hun ouders) die twaalf jaar een prima leeftijd vinden om te beginnen met het drinken van een biertje, of (zoals meestal het geval is) onvoldoende grip op de situatie hebben om het te kunnen weigeren.

Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen op deze leeftijd (onder druk van vriendjes) geen goede afweging kunnen maken voor wat betreft het wel of niet drinken van alcohol, aangezien zij de gevolgen op de langere termijn niet kunnen overzien. Daarom is het gebruik en het in bezit hebben van alcohol tijdens de kampweek voor kinderen verboden. Dit wordt mede ingegeven door het feit dat de gezondheidsschade voor jonge kinderen die nog volop in ontwikkeling zijn enorm verstrekkend kan zijn. Het gebruik van alcohol zal derhalve nooit deel uitmaken van de activiteiten van het Gouds Vakantie Kinderfeest. Ook zullen spellen niet refereren aan het gebruik van alcohol, anders dan in afwijzende zin. De leiders en overige stafleden hebben allemaal minimaal de leeftijd van achttien jaar bereikt en kunnen de keuze voor hun eigen gezondheid zelf maken. Echter is de verantwoordelijkheid die op de schouders van de leiding en stafleden ligt een zware, die niet samengaat met het gebruik van alcohol.

Er geldt overdag dan ook een algheel verbod op het gebruik van alcohol tijdens de kampweek van het Gouds Vakantie Kinderfeest. Wanneer de kinderen op bed liggen is het de leiding toegestaan een beperkte alcoholische versnapering te nuttigen, met uitzondering van de leider en het staflid die elke avond door de hoofdleider worden aangewezen voor de zogenaamde piket-dienst. Deze mensen zijn verantwoordelijk voor de afhandeling van calamiteiten die zich 's nachts voordoen. Mocht uw kind toestemming van u hebben om alcohol te drinken tijdens de kampweek, dan hebben wij hier geen boodschap aan. Verzoeken tot het gebruik van alcohol door kinderen worden nooit gehonoreerd, gelet op de wettelijke beperkingen, waaraan wij ons hebben te houden.

Alcoholische dranken van welke aard dan ook, die de kinderen (met uw toestemming) meenemen naar kamp, worden door de groepsleider in beslag genomen en bij terugkomst overhandigd aan de ouders. Wanneer een kind tijdens de kampweek betrapt wordt op het in bezit hebben van, of het inwendig gebruik van alcohol, wordt de hoofdleider in kennis gesteld. De hoofdleider is in het uiterste geval bevoegd om het betreffende kind naar huis te sturen.

Zie voor meer informatie het hoofdstuk “Wat mag ik mijn kind niet meegeven?”
Het Gouds Vakantie Kinderfeest richt zich op kinderen in de leeftijd van zes tot en met dertien jaar. Gelukkig vinden kinderen van de basisschool roken meestal nog vies en helemaal niet stoer. Natuurlijk zijn er altijd wel uitzonderingen van kinderen (en hun ouders) die twaalf jaar een prima leeftijd vinden om te beginnen met roken, of (zoals meestal het geval is) onvoldoende grip op de situatie hebben om het te kunnen weigeren.

Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen op deze leeftijd (onder druk van vriendjes) geen goede afweging kunnen maken voor wat betreft het wel of niet roken, aangezien zij de gevolgen op de langere termijn absoluut nog niet kunnen overzien. Daarom is roken tijdens de kampweek voor kinderen verboden. Dit wordt mede ingegeven door het feit dat kinderen vaak nonchalant omspringen met vuur. Zoals u weet bevindt het kampterrein zich in bebost gebied, waar in de droge zomermaanden extra risico's aan kleven. Vandaar dat roken ook voor de leiding verboden is in de bossen of op de heide. De leiders en overige stafleden hebben allemaal minimaal de leeftijd van achttien jaar bereikt en kunnen de keuze voor hun eigen gezondheid zelf maken. Echter willen we het 'meeroken' door de kinderen waar mogelijk voorkomen. Er geldt dan ook een algemeen rookverbod tijdens de kampweek op het kampterrein en in de voertuigen van het Gouds Vakantie Kinderfeest, met uitzondering van het leidershok, de bestuurskamer en het veld.

Ook mag de leiding roken tijdens excursies en bij het ven, mits de situatie dit toelaat en de resten worden verzameld. Mocht uw kind toestemming van u hebben om te roken tijdens de kampweek, dan dient u dit op het inschrijfformulier of anders voor de kampweek schriftelijk aan de hoofdleider kenbaar te maken. Verzoeken bij vertrek of in een later stadium worden niet gehonoreerd. Wanneer u ons aangeeft geen probleem te hebben met het rookgedrag van uw kind(eren), houdt u er dan rekening mee dat het wettelijk niet is toegestaan voor kinderen onder de zestien jaar om tabaksartikelen te kopen of te verkrijgen. De leiding zal geen gehoor geven aan verzoeken om voor een kind sigaretten te kopen of een shaggie te laten draaien en zal ook niet toestaan dat de kinderen hierin zelf voorzien.

Sigaretten die de kinderen (met uw toestemming) meenemen naar kamp, worden door de groepsleider bewaard en slechts onder bepaalde omstandigheden ter beschikking gesteld van het kind dat een schriftelijke toestemming heeft van de ouders. Het kind draagt dus nooit sigaretten of aanstekers op zak tijdens de kampweek.

Zie voor meer informatie het hoofdstuk “Wat mag ik mijn kind niet meegeven?”

Overige vragen

Om alle kinderen ongestoord te kunnen laten genieten van hun vakantie op het kamp en om geen onderscheid te maken tussen de kinderen onderling, is bezoek tijdens de kampweek niet toegestaan. Uitzondering vormen kinderen die tijdens de kampweek jarig zijn. In overleg met de hoofdleiding kan dan een bezoekafspraak worden gemaakt.

Bovendien leert de ervaring dat de deelnemers veel minder behoefte hebben aan bezoek en aan telefonisch contact dan hun ouders denken. Wel is op vastgestelde tijden een telefonisch contact mogelijk met de hoofdleiding. Meer informatie hierover kunt u terug vinden in de informatiebrief die u in de eerste week van juli ontvangt. In bijzondere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld heimwee, zullen de ouders natuurlijk altijd op de hoogte gebracht worden door de hoofdleiding. In overleg met de ouders wordt overlegd wat het beste kan worden gedaan.

We kunnen ons heel goed voorstellen dat u uw kind(eren) heel erg mist. Gelukkig kunt u de belevenissen van de kinderen volgen via de website van het Gouds Vakantie Kinderfeest. Neem gerust eens een kijkje in het foto-album of lees de artikelen die de kinderen in de kampkrant hebben geschreven.

Wat de kinderen natuurlijk wel heel leuk vinden is een kaartje van thuis. Ook neven, nichten, opa's en oma's mogen een kaartje sturen. De adresgegevens staan hieronder vermeld.

Tip: stuur in het weekeinde vast een kaartje, dan hebben de kinderen hun eerste kaartje op de eerste dag van kamp. De kinderen waarderen het enorm!

Adres:
Groepsaccommodatie de Ginkel
Scherpenzeelseweg 90
3956 KH Leersum
Het is altijd vervelend als er spullen vermist raken.

In het weekend na de kampweek worden alle gevonden voorwerpen op de foto gezet en via email en sociaal media met u gedeeld.

We prikken één of meerdere ophaal momenten bij onze opslag (speeltuin de sluis) om u in de gelegenheid te stellen de spullen op te komen halen

Jazeker, al onze vrijwilligers zijn in het bezit van een VOG en zijn gescreend op het profile "Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier"

Conform het advies vanuit de overheid hanteren wij een geldigheidsduur van 3 jaar. Dat betekend dat we voor elke vrijwilliger om de 3 jaar een VOG verzoek indienen.

Hiervoor maken we gebruik van de gratis VOG regeling voor vrijwilligers organisaties.

Reacties zijn gesloten.